Ελ. Βενιζέλου & Αθ. Διάκου, Παλαιόχωρα Σελίνου, Τ.Κ.:73001 +30 2823340300

Βράβευση Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Δήμου Κισάμου με το Βραβείο “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ”

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η βράβευση του  Δήμου Καντάνου-Σελίνου και του Δήμου Κισάμου για τη νέα διαχείριση της περιοχής του Λαφονησίου, με το βραβείο “Προστασία Περιβάλλοντος- Βιοποικιλότητα” στο πλαίσιο του Greek Green Awards.

Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι  Καντάνου – Σελίνου & Κισάμου κατέθεσαν και υλοποίησαν πρόταση που αφορά «στην προστασία, στην αναβάθμιση και στη διαχείριση της προστατευόμενης παγκοσμίου φήμης περιοχής του Ελαφονησίου.

Αυτή η προσπάθεια που είχε ως βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, είναι μοναδική για την Ελλάδα, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο στηρίζει την προσπάθεια των δύο Δήμων με υπουργικές αποφάσεις, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μ.Α.Ι.Χ., την Περιφέρεια και άλλους φορείς, σε συμφωνία με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ειδικότερα οι δύο δήμοι προχώρησαν:

• Στην υλοποίηση του σχεδίου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στη Ζώνη Προστασίας της Φύσης Λαφονησιού με την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, έκθεσης σκοπιμότητας, τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κα.

• Περιορισμό των ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία στο 1/3 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

• Δημιουργία ελεύθερης ζώνης χωρίς δραστηριότητες στο μέγιστο τμήμα της παραλίας. Οι μόνες υποδομές που διατηρήθηκαν στο κεντρικό τμήμα της παραλίας είναι οι υποδομές ΑμΕΑ.

• Πρόσληψη προσωπικού με αντικείμενο τη φύλαξη του συνόλου της περιοχής του Λαφονησίου, συμπεριλαμβανόμενης και της νήσου και την 24ωρη φύλαξη της εισόδου στο χώρο.

•Αντικατάσταση των πλεγμάτων προστασίας των αμμοθινών με τους κέδρους με νέες καλαίσθητες περιφράξεις (ξύλινοι πάσσαλοι με σχοινάκι).

Το βραβείο εκ μέρους του Δήμου Καντάνου-Σελίνου παρέλαβε ο Δήμαρχος Αντώνιος Κων. Περράκης τονίζοντας πως στόχος της προσπάθειας είναι «να αποκτήσει το Λαφονήσι και το Κεδρόδασος, πέρα από την αναγνωρισιμότητα, και την απόλυτη προστασία που έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα το Υπ. Περιβάλλοντος να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση όλης της έκτασης μέχρι την ισοϋψή των 35 μέτρων, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση της  δημιουργίας φυσικού πάρκου απολύτου προστασίας.

Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου επισήμανε επίσης τον ρόλο του Μανώλη Κοτρωνάκη, Μηχανικού Περιβάλλοντος, ειδικού συνεργάτη του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και του Κώστα Κουκουράκη συμβούλου για θέματα περιβάλλοντος- χωροταξίας του Δήμου Κισάμου.